Salaams vänner i Egypten

I måndags (den 21/11) kom Salaams Vänner tillbaka från Egypten. De 25 svenska kristna, muslimska och ickereligiösa ungdomarna träffade 25 egyptiska ungdomar, många av dem aktiva under Jasminrevolutionen, och hade ett intensivt program från 7 på morgonen till 1 på natten.

- Det var inte bara över förväntan utan magiskt att få vara där denna speciella tid, och väldigt relevant för Kristna Fredsrörelsen att få vara i Egypten där de arbetat så tydligt med folklig mobilisering och ickevåld. Vi träffade många goda eventuellt blivande samarbetspartners och fick dela intressanta framtidsdrömmar som vi hoppas kunna jobba vidare med, berättar Kristna Fredsrörelsens utbildningssekreterare Kerstin Bergeå.

Trots oron i landet gick var det aldrig någon fara för gruppens säkerhet. De var på Tahrirtorget på onsdagnatten men då var det lugnt. När gruppen befann sig på Svenska Institutet i Alexandria hörde sirener på avstånd, men oron som föddes handlade snarare om att ungdomarna vi träffade, Egyptierna gav sig ut på Tahrirtorget och finns där nu också.

- Jag är väldigt ödmjuk inför allt ungdomarna vi träffade är beredda att offra för ett fritt och demokratiskt Egypten. Egyptierna berättade om hur mycket mer stolta de under de senaste året blivit över att vara egyptier efter allt de gått igenom, säger Kerstin Bergeå.

Även Kristina Patring som åkte med Salaams Vänner till Egypten som en av Kristna Fredsrörelsens representanter är uppfylld av resan.

- En del av våra hjärtan är kvar i Egypten och på Tahrirtorget där en del av de ungdomar vi träffade är trots att de vet att de kan råka illa ut, säger hon

En viktig del av resan var att undersöka religionens roll i våra samhällen. I Sverige är kristna i majoritet och muslimer i minoritet och i Egypten är det tvärtom. I Egypten kan man inte vara ickereligiös utan har muslim, kristen eller jude i sitt pass. De religiösa svenska ungdomarna pratade om att man som religiös i Sverige är den som bryter mot normen. Under resan träffade de 50 ungdomarna bland annat den koptiske biskopen Thomas som gjorde ett stort intryck på deltagarna.

- De egyptiska ungdomarna var väldigt hoppfulla även om de var rädda för vad som skulle kunna hända och en av dem sa: "Om ni unga i Sverige har så mycket frihet som ni säger, ingen regim som förtrycker eller polis som skjuter gummikulor om man säger vad man tycker, hur kan det komma sig att ni säger att det är så svårt att påverka politiskt? Det utmanade mig och många andra. Vi tar vår frihet så för givet, säger Kristina Patring.

http://www.krf.se/en-del-av-vara-hjartan-finns-kvar-i-egypten

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=286657#.Ts5SEMYFvaQ.facebook


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0