Om Salaams vänner

Salaams vänner
 
Hur bygger man fred?
 
En fred som är mycket mer än frånvaron av krig? En fred som ser ett samhälles religiösa mångfald som en möjlighet snarare än ett hot?
 
Vi i Salaams vänner (Fredens vänner) tror på freden. Vi tror att freden är en ledstjärna inom våra olika religiösa traditioner och att när vi möts i samtal och handling blir freden synlig.
 
Salaams vänner är ett unikt samarbete mellan två trosbaserade fredsrörelser; Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) och Kristna Fredsrörelsen (KrF).
Sverige kallas ofta för det mest sekulära landet i världen. Trots detta är religion en stark drivkraft för många människor och dagens Sverige är präglat av en religiös och kulturell mångfald. Men det finns en stor allmän skepsis mot religiös tro och en föreställning om att religion är roten till många av de krig och konflikter som härjar i världen. Sverige har två sekel av fred att förvalta och Salaams vänner vill bidra till att våra olika religiösa traditioner kan bli en grund till fredsbygge, snarare än till konflikt i vårt land. Salaams vänner vill därför lyfta fram det budskap om fred som finns i både den kristna och i den muslimska traditionen.
Att vara fredsbyggare handlar inte bara om att prata, det handlar om att agera! Därför kommer Salaams vänner att utbilda 30 stycken ungdomar i åldrarna 15-25 till att bli workshopledare i religionsdialog och konflikthantering. Dessa ungdomar kommer, med början under 2011, att hålla workshops runt omkring i landet, i skolor och på fritidsgårdar och särskilt i de områden där kristna och muslimer samverkar. Till stöd och inspiration för workshopledarna finns 14 stycken coacher inom Salaams vänner som kommer att fungera som mentorer för ungdomarna.
 
Salaams vänner står stadigt på två ben:
Dialog
Det ena benet är dialogen. Salaams vänner vill initiera samtal mellan kristna, muslimer och icke-religiösa om de religiösa traditionerna och deras fredsbudskap, om människors lika värde, om tolerans för olikheter. Salaams vänner vill utmana uppdelningen mellan ”vi” och ”dom” och Salaams vänner tar sin utgångspunkt i människors gemensamma strävan efter kärlek, respekt och kontroll över sina liv.
Civilkurage
Det andra benet är civilkurage. Salaams vänner vill ge redskap för hur man kan agera i konfliktfyllda vardagssituationer. Genom att lära sig praktiskt ickevåld tror vi i Salaams vänner att man kan bryta med inlärda mönster av konflikthantering och lära in nya, mer konstruktiva, beteenden. Därför kommer Salaams vänners workshopledare att hålla i träningar i ickevåldstekniker som kan användas för att stärka ungdomars civilkurage.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0