Idag blev bloggen officiell!

Idag blev bloggen officiell! Facebooks SMFR:s sida har uppdaterat info om Salaams vänner, på min privata blogg och på lite andra ställen på Internet. Känns spännande att gå från 2 läsare om dagen till över 40, och siffran bara stiger och stiger. Jag hoppas att du väljer att följa oss! Nu får jag se till att bloggen kommer upp på http://www.krf.se/ och http://muslimerforfred.org/.

2010-12-08 @ 17:26:39 Merima Kommentarer (0)

1-5 november, första ungdomsutbildning

Under september och oktober månad jobbade vi mycket med att hitta 30 ungdomar, 10 kristna, 10 muslimer och 10 sekulära för att utbilda i freds - och religionsdialog. Vi fick in lite över 50 ansökningar och alla var så himla bra, vilket gjorde det svårt att välja ut 30 stycken. Dessutom hade många muslimer från Stockholm sökt och vårt mål var att ha regional och religionsspridning. Efter mycket jobb hittade vi våra 30 ungdomar och har haft vår första träff, första ungdomsutbildning. Utbildningen ägde rum 1-5 november i Stockholm på Kärsön. Ungdomarna fick en grundlig start i ledarskap, freds och ickevåld, religionsdialog. Nästa gång vi ses blir i februari 2011 och sista utbildningen äger rum i april 2011.

(bilderna är klickbara)

För att det är vi som är Salaams vänner!!!

2010-12-08 @ 15:57:38 Merima Kommentarer (0)

Ramadanbord, en ny svensk tradition

Den 1 september arrangerade Salaams vänner en ny svensk tradition, nämligen ett ramadanbord, iftar. Kvällens gäster var bl.a. Sveriges politiker, tjänstemän, Svenska kyrkans ombudsmän, representanter från olika ideella organisationer samt aktiva inom KrF och SMFR. Kvällen erbjöd härlig atmosfär med god mat och fint sällskap.


Evenemanget började med en introduktion från SMFRs ordförande Yasri Khan, vidare till presentation om KrF och Salaams vänner från projektledare Kerstin Bergeå och projektsekreteraren Caroline Kylhbäck, vidare till vad Ramadan har för betydelse som fortsatte till en presentation av varandra. Riksdagsledamot som Mehmet Kaplan (Mp) och Josefin Brink (V) höll ett kort anförande. Under detta tillfälle avslöjades det även att flera av våra gäster deltog på sitt allra första ramadanbord/iftar.


Ramadanbordet såg många som en början på en ny svensk tradition, en era som faktiskt visa Islams fredliga budskap just under en tid då främlingsfientligheten är stor. Genom att börja med ett litet projekt som Salaams vänner lyckas man med en stor positiv respons.


Efter att fastebrytningen inletts och den utsökta maten ätits hölls en spontan välgörenhetsauktion där bl.a. förbundsordförandes Yasri Khans bönematta auktionerades ut. Aktionen som såg lite annorlunda ut, det man donera måste man betala, även om man inte är vinnande budet – vilket inte hindrade människorna till att öppna sina hjärtan och ge. Bönemattans högsta bud gick på 2000 kr, med sammanlagt donerades 8000 kr i bud! Vi hade även flera donationer och sammanlagt kom vi upp till 15 000 kr, på bara en timme! Vilken succé! Salaams vänner valde att donera insamlingen till Islamic Relief för Pakistan.


Ramadanbordet blev en kväll fylld av hopp, skratt, mingel och härlig sällskap. Salaams vänner hade arrangerat sitt första ramadanbord, men absolut inte sista. Även om vi har ett helt år till nästa Ramadan att längta efter får vi uppskatta att julen närmar sig och vi har ett lyckat påskbord att se fram emot!

          

2010-12-08 @ 15:15:00 Merima Kommentarer (0)

Coachernas tredje utbildningshelg, 15-17 oktober

Den tredje och sista utbildningshelgen för coacherna fokuserade vi mer på uppdraget, coaching och ledarskap. Vi befann oss i Sigtuna folkhögskola. På grund av att det var sista utbildningshelgen fick vi lägga till mycket reflektion och utvärdering. Föreläsaren för helgen var Suad, den kvinnliga imamen i Sverige. Dessutom hade vi en överraskning åt coacherna och det var: EN RESA TILL EGYPTEN, Alexandria där coacherna ska delta i en konferans under namnet "Our common spiritual roots" - ett rundabordssamtal på hög akademisk nivå med representanter från de Kristna, Muslimska och Judiska samfunden i Europa och Mellanöstern/Nordafrika. Resan kommer förmodligen att äga rum i maj 2011!

Sista utbildningshelgen var lite dyster, det var sista gången som coacherna utbildades. Dock får vi se till att ha en större träff, kanske coacher tillsammans med alla ungdomar?

2010-12-08 @ 14:54:05 Merima Kommentarer (0)

Coachernas andra utbildningshelg 17-19 september


4 månader senare var det dags igen, för andra utbildningshelgen som ägde rum 17-19 september på Lidingö folkhögskola. Jag hade börjat jobba med Salaams vänner vid denna tid som projektsekreterare och det var första gången jag fick träffa coacherna. Denna helgen hade vi Sudanfokus med Monday Moses från Sudan på besök. Moses jobbar med ickevåld och fred med organisationen SONAD i Sudan. Moses och Martin Smedjeback, som är fredsaktivist, höll i workshops under denna helgen. Helgen speglade goda exempel på tidigare lyckade samarbetsprojekt. Helgens tema var ickevåld och religionsdialog.
Förutom Moses och Martin höll även Margareta Ingelstam, vinnare av år 2008 Martin Luther King-pris, en föreläsning. Under lördagen hade vi premiär för en film jag var programledare för, om kriget i Bosnien. Filmen heter "Utan min son har jag ingenting" och speglar Bosniens fristad Srebrenica - där flest människor blev mördade under så kort tid.
Under temat religionsdialog valde vi att ha med coachen Yasin och hans vän, de berättade om deras "Interreligioösa resa till Etiopien" - där kristna, muslimer och judar åkte tillsammans.


2010-12-07 @ 15:21:44 Merima Kommentarer (0)

Coachernas första utbildningshelg 7-9 maj

Den 7-9 maj 2010 träffades våra 14 coacher för deras första helgutbildning. Av coacherna är två pastorer, en från Pingstkyrkan och en från Missionskyrkan samt en präst från Svenska kyrkan. Resten av coacher är ungdomar med stort intresse för religionsdialog och fredsbygge. Första utbildningshelgen gästades av KG Hammar (ärkebiskop) och helgens tema fokuserade på religionsdialog.

2010-12-07 @ 14:54:51 Merima Kommentarer (0)

Våra coacher

Salaams vänner grundades 2010, och ändå har projektet kommit så himla långt. Vi har hunnit utbilda 14 stycken coacher (se info nedan), haft ramadanbord, hittat 30 ungdomar över hela landet som ska utbildas i freds och religionsdialog, samt ickevåld och ledarskap.

"Att vara fredsbyggare handlar inte bara om att prata, det handlar om att agera! Därför kommer Salaams vänner att utbilda 30 stycken ungdomar i åldrarna 15-25 till att bli workshopledare i religionsdialog och konflikthantering. Dessa ungdomar kommer, med början under 2011, att hålla workshops runt omkring i landet, i skolor och på fritidsgårdar och särskilt i de områden där kristna och muslimer samverkar. Till stöd och inspiration för workshopledarna finns 14 stycken coacher inom Salaams vänner som kommer att fungera som mentorer för ungdomarna"

Vi har, som jag tidigare nämnt, utbildat 14 coacher fredsbygge och religionsdialog, ledarskap och ickevåld. Bland dessa har vi pastorer, präster, kristna, muslimer med stor regional spridning. Vad dessa har gemensamt är att de har alla enorm erfarenhet och stort kontaktnät.

Yasin Ahmed: verksamhetsutvecklare Sensus
Ann Ferm: föreläser om fördomar mot Islam
Margareta Andermo: Vann ickevåldsfonden personliga pris 2010, Journalist
Kajs Atallah: Studerande, grundare till Islamic Info Sweden (gratiskoran.se)
Nedim Bircan: Acepttekniker
Sammar Abou-Harb: projektmedarbetare i EU projektet Ny resurs
Anette Brandt: Studentpastor
Lina Ghazzaoui: Studerande; socionom och religion.
Marta Gustavsson: Aktiv inom KRISS
Helene Hedberg: Ungdomsledare
Peter Lööv Roos: Präst
Chalid Raya: Polis
Lena-Maria Rönnqvist: mentorsansvarig på PTS, och pastor
Hinda Talal: Studerande, ickevåldstränare, Mellanösterninformatör


(Andra utbildningstillfället med Sudan-fokus tillsammans med Monday Moses)

2010-12-02 @ 18:00:00 Merima Kommentarer (0)

Nu kör vi!

Nu kör vi! Bloggen om Salaams vänner är äntligen igång. Här kommer du kunna följa oss, vår historik, vad som händer nu och vad som kommer hända i framtiden. Vi har kommit en ganska lång väg med Salaams vänner, dock är det mycket kvar. Vi behöver justera bloggen yttligare, få flikerna att fungera men jag känner att ett första inlägg kan skrivas ändå.

Salaams vänner är ett unikt samarbete mellan två trosbaserade fredsrörelser; Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) http://muslimerforfred.org/ och Kristna Fredsrörelsen (KrF) http://www.krf.se/.

Vi i Salaams vänner (Fredens vänner) tror på freden. Vi tror att freden är en ledstjärna inom våra olika religiösa traditioner och att när vi möts i samtal och handling blir freden synlig.

Efter att bloggen börjar fungera som den ska blir det inläggsbomb  - info om allt vi gjort hittills!

2010-12-02 @ 17:00:00 Merima Kommentarer (0)

Kontakta oss

Kerstin Bergeå, projektledare
Kontakt: [email protected]
+ 4684536841 
 
Yasri Khan, projektledare
Kontakt: [email protected]
+46735131924
 
Aya Zemzem Mohammed, projektsekreterare
Kontakt: [email protected]
+46766106722
 

2010-12-02 @ 14:50:00 Kontakt Kommentarer (1)

Om Salaams vänner

Salaams vänner
 
Hur bygger man fred?
 
En fred som är mycket mer än frånvaron av krig? En fred som ser ett samhälles religiösa mångfald som en möjlighet snarare än ett hot?
 
Vi i Salaams vänner (Fredens vänner) tror på freden. Vi tror att freden är en ledstjärna inom våra olika religiösa traditioner och att när vi möts i samtal och handling blir freden synlig.
 
Salaams vänner är ett unikt samarbete mellan två trosbaserade fredsrörelser; Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) och Kristna Fredsrörelsen (KrF).
Sverige kallas ofta för det mest sekulära landet i världen. Trots detta är religion en stark drivkraft för många människor och dagens Sverige är präglat av en religiös och kulturell mångfald. Men det finns en stor allmän skepsis mot religiös tro och en föreställning om att religion är roten till många av de krig och konflikter som härjar i världen. Sverige har två sekel av fred att förvalta och Salaams vänner vill bidra till att våra olika religiösa traditioner kan bli en grund till fredsbygge, snarare än till konflikt i vårt land. Salaams vänner vill därför lyfta fram det budskap om fred som finns i både den kristna och i den muslimska traditionen.
Att vara fredsbyggare handlar inte bara om att prata, det handlar om att agera! Därför kommer Salaams vänner att utbilda 30 stycken ungdomar i åldrarna 15-25 till att bli workshopledare i religionsdialog och konflikthantering. Dessa ungdomar kommer, med början under 2011, att hålla workshops runt omkring i landet, i skolor och på fritidsgårdar och särskilt i de områden där kristna och muslimer samverkar. Till stöd och inspiration för workshopledarna finns 14 stycken coacher inom Salaams vänner som kommer att fungera som mentorer för ungdomarna.
 
Salaams vänner står stadigt på två ben:
Dialog
Det ena benet är dialogen. Salaams vänner vill initiera samtal mellan kristna, muslimer och icke-religiösa om de religiösa traditionerna och deras fredsbudskap, om människors lika värde, om tolerans för olikheter. Salaams vänner vill utmana uppdelningen mellan ”vi” och ”dom” och Salaams vänner tar sin utgångspunkt i människors gemensamma strävan efter kärlek, respekt och kontroll över sina liv.
Civilkurage
Det andra benet är civilkurage. Salaams vänner vill ge redskap för hur man kan agera i konfliktfyllda vardagssituationer. Genom att lära sig praktiskt ickevåld tror vi i Salaams vänner att man kan bryta med inlärda mönster av konflikthantering och lära in nya, mer konstruktiva, beteenden. Därför kommer Salaams vänners workshopledare att hålla i träningar i ickevåldstekniker som kan användas för att stärka ungdomars civilkurage.
2010-12-02 @ 14:42:00 Allmänt Kommentarer (0)